Ako dieťa sa väčšinou človek naučí ako prvé prípravu vajíčok a jeho rôzne variácie. Ja som ako dieťa zbožňovala prípravu týchto jedál a vždy v kníhkupectve potajme prechádzala jednu knihu, ktorá bola o príprave vajíčok na rôzne spôsoby. Trvalo ale celkom dlho, kým som prvýkrát ochutnala vajíčka Benedikt a vyskúšala ich pripraviť aj doma.

Suroviny:
- Vajíčka
- Ocot
- Anglický muffin
- Slanina
- Poľníček
Holandská omáčka:
- 100 g masla
- 4 žĺtky
- Lyžica citrónovej šťavy
- Soľ
- Čierne korenie
Pošírované vajce postup:
Pripravíme si väčší hrniec, napustíme si vodu a necháme ju zohrievať, kým sa nezačnú tvoriť bublinky. Vtedy pridáme za lyžicu octu. Rozbijeme si vajce do menšej misky a cez sitko scedíme vodnatý bielok. Predtým, než voda začne vrieť, spravíme lyžicou vodný vír, do ktorého vpustíme z nízkej výšky vajíčko. Varíme 2 minúty pri strednej teplote.
Tip: najlepšie je použiť čo najčerstvejšie vajíčka, tie budú mať menej vodnatý bielok. Vďaka tomu by malo vajíčko udržať svoj tvar a pekne obaliť žĺtok.
Holandská omáčka postup:
Do misky si rozbijeme 4 žĺtky. Pripravíme si vodný kúpeľ a žĺtky nad parou šľaháme, až kým nezhustnú. Rozpustíme si maslo a pomaly ho primiešame k vyšľahaným vajíčkam. Nakoniec ochutíme citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením.
Dobrú chuť! 🙂
Linda